نکات مهم دوشیدن شیر دام
دامها معمولا به دلیل دوشیدن شیر آنها در مدت زمان کوتاه توان تولید شیر خود را از دست میدهند. بنابرابن توجه به این نکات ساده برای دامداران میتواند بسیار مفید باشد. در ادامه با ماهمراه باشید تا نکات مهم دوشیدن شیر دام را بررسی کرده و همچنین نحوه صحیح این کار را شرح دهیم.
رعایت اصول بهداشتی
برای دوشیدن انواع دامها رعایت اصول بهداشتی مهمترین نکتهای است که به طور کلی باید به آن توجه کنید. دامداران باید بیش از هر کاری شرایط بهداشتی محیط و دام را فراهم کنند و در طی فرایند دوشیدن شیر، باید در مرحله اول محیط اطراف دام به صورت کامل ضدعفونی و شسته شود. سپس پستانهای گاو را قبل از وصل کردن دستگاه به آنها با استفاده از مواد شویند به خوبی شستشو دهند.
توجه به فواصل زمانی شیردوشی
در زمانهای مشخص عمل شیردوشی را انجام دهید تا بتوانید بیشترین حجم شیر را به دست آورید. همچنین انجام شیردوشی در زمان معین و به صورت مرتب باعث افزایش حجم و کیفیت شیر خواهد شد.
به طور کلی باید بهترین زمان برای انجام شیردوشی را در نظر بگیرید و توجه به دادههای موجود در این زمینه نشان میدهد که هر وعد شیردوشی را در مدت 5 دقیقهای انجام دهید. در صورت استفاده از دستگاههای شیردوشی توجه داشته باشید که گاوها باید شیر زیادی تولید کنند.
پیشگیری از بیماریهای انتقال دهنده انسان و دام
یکی دیگر از نکاتی که در هنگام شیردوشی باید به آن توجه کنید بررسی گاو از لحاظ بیماریهای مختلف است. قبل از عملیات شیردوشی پستانهای گاو را بررسی کنید تا هیچ گونه علائم بیماری نداشته باشند.
استفاده از نیروی مناسب شیردوشی
اگر شیردوشی به روش دستی انجام شود، باید توان نیروی انسانی شیردوش را در نظر بگیرید. در واقع ممکن است هر کدام از کارگران توان مشخصی برای انجام این عملیات داشته باشند. برای این کار از کارگری استفاده کنید که در بین کار انرژی خود را ازدست ندهد.
استفاده از تجهیزات مناسب برای شیردوشی
از به روزترین تجهیزات برای انجام فرایند شردوشی استفاده کنید. در دامداریها و گاوداریها از انواع مختلف دستگاههای شیردوشی برای انجام این کار استفاده میکنند. در این مقاله به بررسی شیردوشی به روش اتوماتیک و دستی خواهیم پرداخت.
محصولات ضدعفونی کننده دامها
محصولات زیادی برای ضدعفونی کردن دامها وجود دارند. در زیر به برخی از باکیفیتترین آنها میپردازیم که در بهبود صنعت دامیاران تولید می شوند و می توانید آنها را خریداری کنید.
آمنیگارد
آمنیگارد محصولی منحصر بفرد است که قابلیت نرمکنندگی و ضدعفونیکنندگی بالایی جهت جلوگیری از ورم پستان گاوهای شیرده را دارد. ترکیباتی که در آمنی گارد استفاده شده است در تمام مجموعههای تولید شیر قابل مصرف و اجرا میباشد. در ایران گاوهای شیری بیشترین تولید کننده هستند. محصول آمنیگارد به عنوام مرجعی برای گاوهای شیری است.
پروتئوواش
محصول پروتئوواش با قابلیت بالایی که دارد در جهت حذف سنگ شیر و آلودگیهای نامحلول آب در دامداریها استفاده میشود.
امروزه یکی از نگرانیهای دامداران استفاده از اسیدهایی مانند فسفریک اسید، نیتریک اسید است که اثرات مخربی را برای محیط زیست و سیستم شیردوشی در بر دارد. محصول پروتئوواش قدرت پاککنندگی بالایی دارد و رسوبات موجود در لولههای شیردوشی با پروتئوواش شستشو داده میشود.
لیپوواش
لیپوواش برای حذف چربیها و آلودگیهای نامحلول آب مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول جزء مواد قلیایی و از خانواده سود سوز آور میباشد و با فرمولاسیون منحصر به فرد خود باعث هیدرولیز سریع چربیها شده و آنها را از سطح مورد نظر پاک میکند.
این سه ضدعفونی کننده قوی که توضیح داده شد را میتوانید با از بهبود صنعت دامیاران خریداری کنید.
شیردوشی گاو به صورت دستی
در روش شیردوشی گاو به صورت دستی، شیر توسط یک فرد آموزش داده شده از پستان گاو دوشیده میشود. این فرد در دوشیدن گاو باید مهارت و تجربه کافی داشته باشد تا بتواند به طور کامل و بدون آسیب رساندن به پستان گاو شیر را خارج کند.
در روش شیردوشی دستی باید تجهیزات و لوازم مورد نیاز شیردوشی مانند پارچه تمیز و ضدعفونی شده، دستکش، دستمال کاغذی و ظروف تمیز آماده کنید و پس ازآن شیر گاو توسط دست به آرامی از پستان گاو دوشیده شود. پس از کامل شدن دوشیدن گاو، شیر در ظروف تمیز جمع آوری شود و به محل مصرف منتقل شود.
مزایای شیردوشی با دست
- انعطاف پذیری: در هر زمان و مکانی شیردوشی با دست قابل انجام است.
- نیاز به نیروی انسانی کم: شیردوشی با دست توسط یک نفر قابل انجام است.
- هزینههای اولیه پایین: این روش به تجهیزات و دستگاههای پرهزینه اولیه نیاز ندارد.
معایب شیردوشی با دست
- آلودگی شیر: شیردوشی با دست احتمال آلوده شدن شیر را افزایش میدهد.
- بهره وری پایین: به دلیل این که این روش نسبت به شیر دوشی اتوماتیک طولانیتر است، بهرهوری پایینتری دارد.
- افزایش احتمال انتقال بیماری: شیردوشی با دست احتمال انتقال بیماری از گاو به انسان را افزایش میدهد.
شیردوشی دام به صورت اتوماتیک
یکی از روشهای پیشرفته و مکانیزه شیردوشی گاو به صورت اتوماتیک است. در این روش از دستگاههای شیردوشی سیار یا شیردوشی ثابت استفاده میشود که با استفاده از سیستمهای برقی یا هیدرولیک شیر دام به صورت خودکار دوشیده میشود. در مزارع بزرگ با تعداد گاو زیاد این روش را استفاده می کنند.
دستگاههای شیردوش سیار یا ثابت به سیستمهای کنترلی و سنسورهایی مجهز هستند که به صورت خودکار شیر گاو برداشته شده و در ظروف مناسب جمعآوری میشود.
مزایای شیردوشی اتوماتیک
- کاهش نیروش انسانی: دستگاههای شیردوش اتوماتیک به نیروی انسانی کمتری نیاز دارد.
- کاهش احتمال آلودگی شیر: شیردوشی اتوماتیک احتمال آلودگی شیر را کاهش میدهد.
- کاهش احتمال انتقال بیماری: شیردوشی اتوماتیک احتمال انتقال بیماری از گاو به انسان را کاهش میدهد.
- قابلیت تنظیم: دستگاه شیردوشی اتوماتیک قابلیت تنظیم شدن دارد و میتوان آن را با نیازهای دامداران سازگار کرد.
معایب شیردوشی اتوماتیک
- نیاز به نیروی انسانی متخصص: شیردوشی با دستگاه اتوماتیک به نیروی انسانی متخصص نیاز دارد.
- هزینههای اولیه بالا: شیردوشی با دستگاههای اتوماتیک نسبت به روش دستی به سرمایه اولیه نیاز دارد.
- نیاز به برق: شیردوشی به روش اتوماتیک به برق نیاز دارد.
- شرایط آب و هوایی: روش شیردوشی اتوماتیک در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب مشکلات بیشتری دارد.
فرایند آماده کردن گاو برای دوشیدن شیر آنها
آماده کردن گاو برای دوشیدن به مراحل زیر تقسیم می شود:
- شستن و خشک کرن پستان
- استفاده از استریپ پلت
- اتصال کلاهکها به پستان
- پس دوشی شیر با ماشین
- جداکردن ماشین شیردوشی
کیفیت شیر به چه چیزی بستگی دارد؟
کیفیت شیر از زمان نگهداری دام آغاز میشود و برخی از اصول و نکات مهم باید رعایت شود. در زیر به برخی از این عوامل اشاره میشود.
- محیط نباید مرطوب و نمناک باشد.
- مکان نگهداری دام باید دارای نور و تهویه مناسب باشد.
- کنترل روزانه پستان دام و عدم اطمینان از ترک یا زخم نبودن پستان
- استفاده از ظروف بهداشتی جهت جمع آوری شیر دوشیده شده
- شستشو مرتب ظروف قبل و بعد از دوشیدن شیر
- عدم مخلوط کردن شیر تازه با شیر کهنه
- اطمینان از سلامت فردی که با دامها سر و کار دارد و در حین دوشش پولستاتور را به حیوان متصل میکند.
- دامهایی که آنتیبیوتیک مصرف کردهاند به مدت 3 تا 7 روز نباید از شیرشان استفاده کرد.
- انجام به موقع واکسیناسیون دام، توجه داشته باشید که شیر سالم از دام سالم دوشیده میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله آشنایی با واکسن های دامی را در وبسایت ما مطالعه کنید.
- انجام تستهای سل و بروسلوز در کل دامها و در صورت مشاهده دام آلوده از دیگر دامها جدا شود.
- مکانی که دام در آن جا دوشیده میشود، باید از هر نظر آرام بوده و جدا از دامهای دیگر باشد. این موارد علاوه بر این که باعث رعایت بهداشت می شوند به حفظ آرامش حیوان و افزایش شیردهی آن کمک میکند.
بدون شرح