هر آنچه باید درمورد دامپروری بدانید.

هر آنچه باید درمورد دامپروری بدانید.

هر آنچه باید درمورد دامپروری بدانید.


هر آنچه باید درمورد دامپروری بدانید. | دامپروری چیست؟

دامپروری پرورش حیوانات اهلی، دام یا مزرعه برای به دست آوردن گوشت و فراورده‌های دیگر است. همچنین می‌توان پرورش حیوانات اهلی را به عنوان فعالیت اقتصادی برشمرد که به منظور مصرف انسان و به دست آوردن شیر، گوشت، خز، پشم و… صورت می‌گیرد.

در واقع دامپروری دانش علمی، تخصصی و فنی پرورش دام و طیور با بهره گیری از علوم جدید است که برای رسیدن به حداکثر تولید و سود اقتصادی بالا در پرورش انواع دام و طیور کاربرد دارد.

دامپروری چیست؟
دامپروری چیست؟

بهترین نوع دامپروری

دامپروری فعالیتی حیاتی در رشد و توسعه بشر می‌باشد و جایگاه برجسته‌ای در میان فعالیت‌های اولیه اقتصاد جهانی به خود اختصاص داده است. محصولات غذایی باکیفیت مانند انواع گوشت، شیر، پنیر، تخم مرغ و… از این طریق تولید می‌شوند.

اغلب بخش‌های اقتصادی محلی و روستایی از دامپروری به طور مستقیم و غیرمستقیم سود می‌برند. همچنین از طریق صادرات محصولات دامی می‌توان به درآمدهای بالایی رسید و برای تقویت ارزش پول ملی گامی برداشت و به کشور کمک کرد. در زیر به شرح بهترین نوع دامپروری ها می پردازیم.

دامپروری متمرکز

دامپروری متمرکز به دامپروری گفته می‌شود که دام‌ها با خوراک و مراقبت‌های بهداشتی لازم برای تولید سالم نگهداری می‌شوند. در سیستم دامپروری متمرکز انتخاب نژاد برای تولید انواع مختلف آن‌ها صورت می‌گیرد.

دامپروری نیمه متمرکز

در دامپروری نیمه متمرکز نگهداری دام‌ها و تعذیه آن‌ها در محل دامپروری انجام می گیرد. دام‌ها در اطراف مزرعه چرا یا حرکت می‌کنند.

دامپروری گسترده

دامپروری گسترده در زمین‌های وسیع مانند مراتع، کوه‌ها و چمنزارها انجام می‌شود تا دام‌ها به چرا و بهره برداری از منابع طبیعی مناطق مختلف بپردازند. دامپروری گسترده برای حیواناتی مورد استفاده قرار می‌گیرد که سازگار با نوع زمین مورد چرای خود هستند. این نوع دامپروری به حفاظت اکوسیستم نیز کمک می‌کند.

دامپروری گسترده
دامپروری گسترده

دامپروری عشایری

دامپروری عشایری یا نیمه عشایری برای چرای حیواناتی مانند گاو در زمین‌های بزرگ است به گونه‌ای که رژیم غذایی طبیعی داشته باشند. دراین نوع از دامپروری حیوانات را برای خوردن غذا و منابع دیگر به سرزمین‌های مختلف می‌برند.

دامپروری چراگرد

دردامپروری چراگرد دام‌ها بسته به فصل سال به مناطقی که مزارع آن دارای غذای دام هستند، منتقل می‌شوند. دامداری چراگرد سود بیشتری نسبت به انواع دیگر دارد. زیرا دام‌ها از علف‌ها و سبزیجات مختلف تغذیه می‌کنند و به سرمایه‌گذاری چندانی برای مزرعه چراگرد نیاز نیست.

دامپروری ارگانیک

روش ارگانیک یک سیستم تولید دام با هدف به دست آوردن با کیفیت‌ترین موادغذایی بدون استفاده از مواد شیمیایی مصنوعی مانند کوهای شیمیایی، آفات و… است. در سیستم دامپروری ارگانیک دام‌ها به فضای بزرگی نیاز دارند تا از محصولات طبیعی موجود تغذیه کنند.

دامپروری سنتی

دامپروری سنتی همان شیوه‌ی دامپروری روستایی و تغذیه دام‌ها به واسطه فضاهای باز است. این نوع دامپروری بیشترین وابستگی را به محیط و منطقه پرورش دام را دارد.

باتوجه به شیوع دامپروری سنتی می‌توان گفت که اغلب روستاییان به این سبک مشغول پرورش دام هستند. روستاییان دام‌های خود را برای چرا به کوه، دشت و دامنه هدایت می‌کنند.

دامپروری سنتی به سرمایه گذاری چندانی نیاز ندارد و مناسب افرادی است که در ابتدای مسیر هستند و توان مالی ایجاد دامپروری صنعتی را ندارند. همچنین دامپروری سنتی به دلیل اینکه پرورش دام در دل طبیعت و به شیوه ی عشایری است نیاز چندانی به علم و سواد مربوط به این حوزه را ندارد.

دامپروری سنتی
دامپروری سنتی

دامپروری مدرون

دامپروری مدرن از جمله شیوه‌هایی است که امروزه به سبب تولیدات انواع محصولات و گسترش صنعت با نیز پایه به دام روز به روز در حال رشد می‌باشد. دامپروری مدرن برخلاف دامپروری سنتی که به دستاوردهای فردی دامدار بستگی دارد، شیوه‌ای مدرن، با فناوری‌های جدید، تجهیزات و علم و دانش به خصوص در رشته دامپروری نیاز دارد.

در فرایند دامپروری به شیوه مدرن مراقبت‌های دائمی به واسطه انواع تکنولوژی‌ها و تحت نظر داشتن شرایط تغذیه‌ای دام‌ها موجب سلامت بیشتر دام و کیفیت منابعی مانند گوشت و شیر آن‌ها می‌شود. راه اندازی دامپروری با این سیستم به دستگاه‌های پیشرفته و هزینه‌های بالاتری نسبت به دامپروری ستنی دارد. با این حال اغلب تولید کنندگان بزرگ دامپروری مدرن را جایگزین دامپروری سنتی می‌کنند تا با استفاده از آن مواد اولیه مربوط به تولیدات خود را به طور مستقیم و با کیفیت مناسب تامین کنند.

شرایط بهداشتی نگهداری دام به روش ستنی و مدرن

  1. محل زندگی دام‌ها جدا از محل سکونت باشد.
  2. دام و انسان‌ها نباید از یک درب ورود و خروج نمایند.
  3. نور آفتاب کافی برای دام فراهم باشد.
  4. جایگاه مجهز به درب مناسب باشد.
  5. کف و دیواره‌های جایگاه با مصالح مناسب به گونه‌ای ساخته شود که قابلیت ضدعفونی کنندگی داشته باشد. از محصولاتی همچون پری دیپ که در بهبود صنعت دامیاران تولید می‌شود می‌توانید برای ضد عفونی کردن محیط استفاده کنید.
  6. سقف جایگاه باید از مصالح مناسب در مقابل گرما، سرما، رطوبت و دیگر عوارض طبیعی محافظت کند.
  7. محل تغذیه دام‌ها باید قابلیت ضدعفونی کردن را داشته باشند و همچنین فاقد لبه تیز و به گونه‌ای باشند که دست و پا دام درون آن نرود.
  8. واکسیناسیون به موقع دام در شیوه سنتی و مدرن انجام گیرد. پس آشنایی با واکسن‌های دامی ضروری است.
  9. در هر دو طریق دامپروری پستان‌های گاو با مواد ضدعفونی کنند تمیر و با آب شسته شود.
شرایط بهداشتی نگهداری دام به روش ستنی و مدرن
شرایط بهداشتی نگهداری دام به روش ستنی و مدرن

مزایای شغل دامپروری

دامپروری یکی از مشاغل پردرآمد می‌باشد که اغلب روستاییان و عشایر به آن مشغول هستند. یکی از مزیت‌های بزرگ که می‌توان در رابطه با این شغل مطرح کرد، امکان توسعه بالا به واسطه پرورش صحیح است. از دیگر مزیت‌های آن می‌توان به وجود مراتع سرسبز مختلف ایران اشاره نمود که وجود فرصت کافی برای دامپروری به واسطه شیوه‌های سنتی به دامپروران در بحث دامپروری بدون نیاز به هزینه در رابطه با تغذیه کمک می‌کند. همچنین بحث استقلال کاری را می‌توان در میان مزیت‌های شغل دامداری گنجاند. باید به این نکته توجه کنید که در صورت آگاهی بالا نسبت به نحوه پرورش و داشتن سرمایه کافی می‌توان سود بالایی از این شغل به دست آورد.

معایب شغل دامپروری

شغل دامپروری به دلیل حساسیتی که از لحاظ شرایط و محیط پرورشی دارد، اغلب افراد را نسبت به بازده‌ای که دارد نگران می‌کند. در واقع این مسئله بیشتر به دامپروری به شیوه‌ی سنتی مربوط می‌شود. وجود تهدیداتی مانند رونق و رکورد اقتصادی، سرقت و حمله حیوانات درنده و خشکسالی و نبود تغذیه مناسب برای دام‌ها بیشترین تاثیر نگرانی افراد را دارد. از دیگر معایب شغل دامپروری در خصوص نوسانات موجود در بازار است. عدم ثبات و تغییرات قیمت‌ها می‌تواند به لحاظ اقتصادی به فعالیت دامپروری ضربه وارد کند.

 

بدون شرح

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *