نحوه استفاده از شیردوش برقی گاو
مراحل و نحوه استفاده از شیردوش برقی گاو را در ادامه بررسی میکنیم.
1- قبل از استفاده، شیردوش چک شود.
نگهداری و نظافت از شیردوش برقی باعث میشود تا مدت طولانی خوب کار کند. خیلی مهم است که شیردوش روزانه یا بعد از هر بار مصرف تمیز شود. زیرا شیر خام خشک میشود و به قطعات شیردوش میچسبد و باعث جمع شدن اشیای خارجی دیگر در قسمتهای مختلف دستگاه میشود که شیر آلوده خواهد شد.
2- همه سرپوش و لولهها را به شیردوش وصل کنید.
در این مرحله مطمئن شوید که لولهها به درستی وصل شدهاند، تا باعث ایجاد نشتی نشود. قبل از متصل کردن سرپوش از درست قرار گرفتن واشر اطمینان حاصل کنید. خود سرپوش نیز باید درست قرار گیرد تا مشکل آببندی نداشته باشد.
3- در محل یوغ میلهای مقداری غذا برای گاو بریزید تا در آنجا بایستند و مشغول خوردن شود.
اگر برنامه شیردوشی منظم داشته باشد، گاو خودش میداند کجا برود بایستند. باید مطمئن شوید که گاو هنگام شیردوشی مشکلی ندارد و راحت علف میخورد.
4- پستان گاو را تمیز کنید.
با یک دستمال تمیز چرک و خاکهای زیر پستان و نوک پستان گاو را تمیز کنید. هنگام انجام این کار نوک پستان را از بالا به پایین فشار دهید تا از آن شیر بیاید و کثیفی که سرنوک پستان جمع شده است کنده شود. اگر پستانها پر از شیر باشد طوری که از سرپستان شیر بچکد نیاز به این کار نیست.به طور کلی باید بگوییم که ضد عفونی پستان دام از اهمیت بالایی برخوردار است.
5- نوک پستان را در محلول ید 70 درصد غوطه ور کنید.
هنگامی که نوک پستان را در محلول غوطه ور کردید چند دقیقه صبر کنید تا خشک شود و با یک حوله محلول را از نوک پستان خشک کنید و بعد به آن دست نزنید.
6- شیلنگ خلا را به دهانه خلا روی شیردوش متصل کرده و پمپ خلا را روشن کنید.
شیردوش را به برق متصل و روشن کنید. اگر پمپ را با یک موتور کوچک روشن میکنید این نیز به همان شکل کار میکند. بعضی از شیردوشها برای ایجاد فشار منفی جهت دوشیدن و مکش ممکن است به مدت زمان زیادی نیاز داشته باشند. قبل از وصل کردن فنجانها فشار باید به kpa 0.04 برسد.
7- مخزن شیر یا سطل را کنار قفسه سینه گاو بگذارید.
مخزن شیر را بخصوص اگر از آن دسته مخزنهایی است که با چرخ دستی جابه جا میکنید، باید نزدیک گاو و روی زمین بگذارید. این کار باعث میشود شما به پستان گاو دسترسی راحتتری داشته باشید.
8- پنجه شیردوشی را در زیر پستان به طوری که شیلنگ شیر به طرف جلوی پنجه باشد نگه دارید.
پنجه شیردوشی بخشی میباشد که شیر را از نوک پستانها جمعآوری میکند و آن را از طریق یک لوله به مخزن شیر انتقال میدهد. هنگامی که پنجه را در زیر پستان نگه داشتهاید باید مراقب باشید فنجانها درست قرار گرفته باشند و در حین شیردوشی از نوک پستان جدا نشوند.
9- مکنده را باز کنید و گوش دهید تا مطمئن شوید به درستی صدا میدهد.
مکنده باید هر نیم تا ربع ثانیه تیک تیک کند. به دلیل این که باید فشار را حفظ کنید به مدت طولانی گوش ندهید تا بتوانید فنجانها را به نوک پستانها وصل کنید بدون این که جدا شوند.
10- فنجانها را تک تک به نوک پستان وصل کنید.
فنجانها را اول به نوک پستانهای عقب و بعد از آن جلوییها را وصل کنید. اگر سمت چپ گاو هستید اول سمت راستیها و بعد سمت چپیها را وصل کنید. فنجانها را باید سریع و به نرمی وصل کنید تا مکش قطع نشود.
فنجانها را با دست به نوک پستان هدایت کنید، و به زیر گاو نگاه کنید تا بفهمید آنها را باید کجا وصل کنید. این کار باعث میشود کار ایمنتر و سریعتر انجام شود.
11- چک کنید که شیر وارد مخزن میشود یا خیر
اگر همه چیز خوب پیش میرود عقب بنشینید و اجازه دهید دستگاه بقیه کار را انجام دهد.
12- هنگامی که جریان ورود شیر به مخزن ضعیف شد، فنجانها را جدا کنید.
راحتترین روش برای انجام این کار پیچ دادن شیلنگ فنجان است، که باعث میشود فنجانها فورا جدا شوند. در دستگاههای بزرگ شیردوشی یک چهارم شیر پستان که تمام شود یک فنجان جدا میشود و فنجانهای دیگر نیز به همین صورت جدا میشوند.
13- شیردوش را خاموش کنید و درپوش را از مخزن شیر جدا کنید.
شیر را برای نگهداری و مصرف در یک سطل تمیز یا یک ظرف شیر بریزید. این مرحله را برای گاوهای دیگر هم انجام دهید.
14- شیردوش را تمیز کنید.
یک سطل آب را با چند فنجان محلول تمیز کننده مخلوط کنید. فنجانهای مکنده را در سطل آب بگذارید و شیردوش را روشن کنید. شیردوش آب را از طریق شیلنگها به مخزن میرساند و آن را تمیز میکند. همین کار را با آب سرد بدون محلول تکرار کنید تا محلول شویندهی داخل شیلنگها و مخزن شسته شود.
مزایای دستگاه شیردوش برقی
از مهمترین مزایای استفاده از دستگاه شیردوش برقی به موارد زیر می توان اشاره کرد:
افزایش فعالیت
دستگاههای برقی شیردوشی این امکان را به دامداران میدهند که فعالیت خود را با یک گاوداری بزرگتر افزایش دهند و از گاوها بیش از حد ممکن شیر بدوشند.
هزینه
یک دامدار برای شیردوشی گاوها اگر به صورت دستی این کار را انجام دهد باید تعداد زیادی کارگر به کار بگیرد اما با استفاده از شیردوش برقی تعداد کارگران به حداقل میرسد و هزینههای کمتری صرف حقوق آنها میشود.
تمیزی شیر
اگر شیر توسط دست دوشیده شود ممکن است مو، غذای دام و… در سطل شیر وجود داشته باشد اما هنگام استفاده ازشیردوش برقی، سطل کاملا آب بندی میشود و طی مراحل شیردوشی امکان آلودگی وجود نخواهد داشت.
اصول صحیح شیردوشی در گاوهای شیری
اصول صحیح شیردوشی در گاوهای شیری به شرح زیر میباشد.
- شیردوشی را به طور منظم و در بهترین شرایط انجام دهید تا بالاترین مقدار شیر را به دست آورید.
- دستهای کارگر شیردوش باید ضدعفونی شود. عدم رعایت این نکته میتواند باکتری را از گاوی به گاو دیگر انتقال دهد. بنابراین شستن و ضدعفونی کردن دستها الزامی است.
- دوشیدن گاوها باید به گونهای باشد که دچار ورم پستان نشود. برای جلوگیری از ورم پستان گاو میتوانید از محصول آمنیگارد که در سایت بهبود صنعت دامیاران موجود است، خریداری نمایید.
- از رفتار خشن با گاوها جلوگیری کنید. زیرا اگر در زمان انتقال گاو از محلی به محل دیگر دچار وحشتزدگی شود فرایند نزول شیر در مجرای شیر گاو دچار اختلال میشود.
نکات مهم دوشیدن شیر دام
- آمادهسازی محیط برای دوشیدن شیر دام: ابتدا باید جایگاه شیردوشی دام را تمیز و ضدعفونی کنید. این مرحله شامل تمیر و ضدعفونی کردن سطوح جایگاه، ظروف شیردوشی، دستگاههای شیردوشی و سایر تجهیزات مورد استفاده در فرایند شیردوشی میباشد.
- آمادهسازی دام برای شیردوشی: قبل از شیردوشی باید پستان گاو را با استفاه از محصولی مانند آمنیگارد ضدعفونی کنید تا از هرگونه آلودگی و عفونت درامان باشد. پستان گاو را به آرامی و بدون فشار ماساژ دهید تا فرایند شیردوشی بهتر باشد.
- دوشیدن شیر از دام: اگر دوشیدن شیر توسط دستگاه شیردوشی ثابت یا سیار انجام میشود، این دستگاه باید به درستی تنظیم و نصب شده باشد تا گاو به درستی و با بیشترین بهرهوری دوشیده شود.
- اقدامات لازم پس از شیردوشی: پس از اتمام فرایند شیردوشی، پستان دام باید با محصولات ضدعفونیکننده تمیز شود. همچنین شیر دوشیده شده باید در ظروف مناسبی نگهداری شود تا بهداشت و کیفیت آن تا رسیدن به محل پردازش یا مصرف حفظ شود.
سالنهای شیردوشی در دامداری و گاوداریها باید چه شرایطی داشته باشند؟
- ساختمانهای شیردوشی شامل سالن شیردوشی، اتاق نگهداری ابزار شیردوشی، محوطه انتظار گاوها برای ورود به سالن، اتاق نگهداری شیر و حمام و اتاق کارگر باشد.
- سالن شیردوشی باید همیشه تمیز و ظاهری مطلوب داشته باشد.
- سالن شیردوشی باید تجهیزات لازم برای سرمایش، گرمایش و تهویه مناسب داشته باشد.
- برای جلوگیری از آسیب دام باید لبهها و گوشههای سیمانی دارای خمیدگی باشد.
- سطح درونی دیوارها و سقف باید قابل شستشو و نسبت به ایجاد لک مقاوم باشد.
- سالن باید نور کافی داشته باشد.
- دربهای ورودی و خروجی سالن باید دارای استحکام کافی باشند و پهنای آن متناسب با دامهایی باشد که از آن عبور میکنند.
- آب گرم کافی در سالن برای شستن دامها و محیط در دسترس باشد.
- تمام قسمتهای شیردوشی به ویژه سالن شیردوشی باید به گونهای باشد که تا حد امکان از ورود سایر حشرات به آن جلوگیری شود.
سخن پایانی
در این مقاله نحوه استفاده از شیروش برقی گاو و نکاتی که باید رعایت شود بیان شد. یکی از نکات مهم که همه دامداریها و گاوداریها باید به آن در دوشیدن شیر به وسیله دست یا شیردوش برقی توجه کنند، ضدعفونی کردن دستها و تجهیزات دستگاه و سالن شیردوشی میباشد. بنابراین خرید محصولات ضدعفونی کننده مانند آمنی گارد، آمنی گارد+ و لیپوواش+ از موارد ضروری برای سالنهای شیردوشی میباشد. اگر میخواهید خریدی مطمئن و آسان از این محصول داشته باشید همین الان با ما تماس بگیرید و محصول مورد نظر را سفارش دهید.
بدون شرح